Banken

Bancaire financiering is nog verreweg de meest voorkomende financieringsvorm in Nederland. Als startup is het vaak lastig om via de bank financiering op te halen maar met een positieve cash flow en/of onderpand is deze financieringsvorm zeker een goede optie. Ook hebben banken steeds vaker een rol in de zogenaamde pizzafinanciering waar je als ondernemer gefinancierd wordt door verschillende partijen.

Als je als startend of snelgroeiend bedrijf in aanmerking wilt komen voor bancaire financiering is het belangrijk een aantal zaken in de gaten te houden. Zo is het heel belangrijk om een goed plan te hebben waar je de plannen voor de toekomst in meeneemt en waar je voldoende stilstaat bij het verdienmodel en de haalbaarheid van de plannen en prognoses. Weet dat voor de bank ook de ondernemer zelf en het team eromheen heel erg belangrijk zijn. Voor banken is het een grote pré als er al investeerders aan boord zijn, omdat zij naast geld ook kwaliteit in management, vertrouwen en een stuk expertise meebrengen. Omdat innovatieve ondernemers in deze fase vaak nog geen onderpand kunnen bieden en niet beschikken over eigen middelen kunnen ze banken weinig zekerheid bieden. Deze ondernemers kunnen daarom via hun bank gebruik maken van het Borgstelling MKB kredieten (BMKB).

BMKB

Bij de BMKB staat de overheid borg tot € 1,5 miljoen van de bedrijfsfinanciering. Banken geven eerder een lening als de overheid voor een deel garant staat. De BMKB regeling is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot € 50 miljoen óf een balanstotaal tot € 43 miljoen. Het aanvragen van BMKB loopt via de bank. Om in aanmerking te komen voor BMKB moet het bedrijf financieel gezond zijn en voldoende cashflow hebben om de rente en aflossing te betalen, net als bij een gewone lening. De looptijden voor BMKB voor innovatieve ondernemingen is zes jaar. De kans op toekenning van BMKB neemt toe wanneer een ondernemer een investeerder aan boord heeft en wanneer de onderneming gebruik maakt van de WBSO. Er zijn een aantal varianten in het Borg-stellingskrediet. Zo kunnen ondernemingen met een innovatief karakter in aanmerking komen voor het Innovatief Borgstellingskrediet. Dit innovatieve karakter wordt vaak aangetoond met een verklaring van Speur& Ontwikkeling, afgegeven door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bancaire financiering kan in redelijk korte tijd verstrekt worden, maar vaak wordt de samenwerking met andere financiers opgezocht, waardoor de afstemming meer tijd in beslag neemt. In die gevallen moeten ondernemers minimaal rekenen op een doorlooptijd van drie maanden.

Tips en tricks

  • Banken zien het liefst een positieve cash flow en/of onderpand.
  • Eigen geld of een andere investeerder zijn een groot voordeel.
  • Banken kijken goed naar de cijfers, zorg dat die kloppen.
VESTIGING AMSTERDAM

Routebeschrijving
Science Park 402
(Science Park UvA)
1098 XH Amsterdam
Postbus 74744
1070 BS Amsterdam
T +31 (0)20 669 90 66

VESTIGING ARNHEM

Routebeschrijving
Westervoortsedijk 73
(Industriepark Kleefse Waard)
6827 AV Arnhem
Postbus 60055
6800 JB Arnhem
T +31 (0)26 355 13 55
Parkeerinstructies

E-MAIL ONS VIA

info@kplusv.nl

kvk nr. 09055476
btw nr. NL006515174b01

VESTIGING ROTTERDAM

Routebeschrijving
Stationsplein 45
(Groot Handelsgebouw)
3013 AK Rotterdam
4de verdieping
Ruimte A4.004
T +31 (0)10 254 00 17
Parkeerinstructies

VOLG ONS VIA
NEEM CONTACT MET ONS OP

Ik ga akkoord met de privacy policy.

);