Venture Capital

Venture capital wordt ook wel durfkapitaal genoemd. Het zijn over het algemeen fondsen die investeren in ondernemingen met een hoog risicoprofiel en een onvoorspelbare toekomst. Het fonds ontvangt geld van derden dat zij investeren om hier een rendement mee te behalen. Deze financieringsvorm is grofweg te verdelen in twee groepen: early en een later stage venture capital.

Early stage venture capital

Early stage venture capital richt zich op bedrijven die bewezen hebben dat er vraag is naar hun product en die echt al omzet genereren. Nadat ze de eerste fase door zijn zoeken de bedrijven nu geld om door te kunnen groeien. De investering wordt vaak verstrekt in ruil voor een aandelenbelangen (minderheids- en meerderheidsbelangen) vanaf circa € 500.000 en € 2 miljoen. Venture Capital is vaak heel risicovol en de investeerders zijn dan ook vaak direct betrokken bij de onderneming door naast kapitaal ook kennis, kunde en netwerk in te brengen. Dit kan betekenen dat een ondernemer in slechtere tijden minder controle heeft over de onderneming. Veel venture capital partijen proberen hun rendement te behalen door middel van een exit (verkoop van aandelen) nadat het bedrijf in waarde is toegenomen.

Venture Capital volgens Bfly Ventures

Hans Janssen van BFly Ventures (voorheen Woodwing Ventures) gaat in op de manier waarop jij financiering kunt ophalen bij een venture capitalist. Aan de hand van zijn tips en tricks kun jij je voorbereiden op een financieringsaanvraag bij dit soort investeerders.

Venture Capital volgens Pr.co

Jeroen Bos, CPO van Pr.co, vertelt over de samenwerking met een venture capitalist. Hij geeft aan waar je op moet letten als je met dit soort investeerders in zee gaat en wat het voordeel is om met hen aan de slag te gaan.

Later stage venture capital

Bedrijven die bijvoorbeeld Nederland al veroverd hebben en die nu naar het buitenland kijken kunnen in aanmerking komen voor later stage venture capital. Dit is risicodragend vermogen voor de financiering van niet-beursgenoteerde volwassen ondernemingen met een financieringsbehoefte van circa € 2 miljoen tot € 20 miljoen. In tegenstelling tot early stage wordt er niet geïnvesteerd in startende bedrijven en wil de investeerder vaak een meerderheidsbelang. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor deze vorm van financiering moeten dus de potentie hebben om sterk in waarde te stijgen. Ook is het heel belangrijk om hier goede afspraken over de samenwerking en de verwachtingen te maken, zodat de ondernemer en de investeerder op dezelfde lijn zitten.

Voor beide vormen van venture capital is het van belang dat het product goed beschermd is, bijvoorbeeld in de vorm van een patent. Er wordt in deze fase fors geïnvesteerd en een concurrent moet er dus niet zomaar met het idee vandoor kunnen gaan. Als ondernemer moet je beseffen dat deze vorm van investeren vaak heel zakelijk is. De investeerders investeren met andermans geld en hebben duidelijke regels meegekregen waar zij aan moeten voldoen.

Tips en tricks

  • Bescherming van het product is belangrijk.
  • Zorg er voor dat je echt klaar bent voor dit soort investeerders.
  • Focus je in je plan op het potentieel van je bedrijf en hoe je gaat groeien.
VESTIGING AMSTERDAM

Routebeschrijving
Science Park 402
(Science Park UvA)
1098 XH Amsterdam
Postbus 74744
1070 BS Amsterdam
T +31 (0)20 669 90 66

VESTIGING ARNHEM

Routebeschrijving
Westervoortsedijk 73
(Industriepark Kleefse Waard)
6827 AV Arnhem
Postbus 60055
6800 JB Arnhem
T +31 (0)26 355 13 55
Parkeerinstructies

E-MAIL ONS VIA

info@kplusv.nl

kvk nr. 09055476
btw nr. NL006515174b01

VESTIGING ROTTERDAM

Routebeschrijving
Stationsplein 45
(Groot Handelsgebouw)
3013 AK Rotterdam
4de verdieping
Ruimte A4.004
T +31 (0)10 254 00 17
Parkeerinstructies

VOLG ONS VIA
NEEM CONTACT MET ONS OP

Ik ga akkoord met de privacy policy.

);