Informal Investing

Een informal investor (ook wel business angel) is iemand die vaak succesvol zijn bedrijf heeft verkocht en die nu niet alleen zijn kapitaal, maar juist ook zijn kennis en netwerk in een bedrijf wil investeren. Door als ervaren kracht naast de ondernemer te staan kunnen zij het bedrijf helpen om de volgende fase te bereiken.

Informal investors (ook wel business angels genoemd) stappen vaak vroeg in bij een onderneming die zij echt willen helpen groeien. Er is meestal wel al enige tractie in de markt en er wordt nu financiering gezocht om hier op voort te bouwen. Omdat dit vaak erg risicovol is investeren informals vooral in de vorm van aandelen die hopelijk met een mooi rendement verkocht kunnen worden.  Om de discussie over de waardering uit te stellen wordt er tegenwoordig steeds vaker via converteerbare leningen geïnvesteerd. Dit zijn leningen die omgezet kunnen worden in aandelen op het moment dat het bedrijf wat verder is.

Informal investing volgens de informal investor

Casper Haspels is informal investor en deelt in deze video waarom hij investeert in jonge innovatieve bedrijven als TRIPS. Met zijn tips & tricks kun jij aan de slag om investment ready te worden en jouw kans van slagen aan tafel bij een informal te vergroten.

Informal investing volgens de ondernemer

Maurits van TRIPS geeft zijn kijk op informal investors. Op welke manier kan een informal bijdragen aan de ontwikkeling van een bedrijf? Wat zijn aandachtspunten wanneer je werkt met informals? Met deze kennis kan het ophalen van funding bij deze investeerders soepeler lopen.

Samenwerking

Bij een informele investeerder gaat het om de persoonlijke klik die je als ondernemer met de investeerder hebt. De investeerder kijkt dan ook vooral naar het team en of hij hier vertrouwen in heeft. Voor het zo ver komt zal een investeerder altijd eerst een business plan willen inzien waarin de plannen van de onderneming zijn uitgewerkt. Omdat het vaak lastig is om gelijk een klik te hebben met een investeerder, adviseren wij om de tijd te nemen om elkaar te leren kennen.

Naast een persoonlijke klik is het van belang dat de informal echt waarde toevoegt met een netwerk en kennis. Je kan je voorstellen dat iemand die eerder met zijn bedrijf naar het buitenland is gegaan een onderneming die dat ook van plan is heel erg kan helpen. De ondernemer hoeft dan niet dezelfde fouten te maken. Ook zie je vaak dat informal investors een onderneming met hun netwerk helpen. Deze ondersteuning is soms bijna meer waard dan de investering die gedaan wordt.

Tips en tricks

  • Een informal kijkt altijd eerst naar het team.
  • Zorg voor een goede persoonlijke klik en een gedeelde ambitie.
  • We spreken over smart capital, zorg dus dat de kennis bij jou aansluit.
VESTIGING AMSTERDAM

Routebeschrijving
Science Park 402
(Science Park UvA)
1098 XH Amsterdam
Postbus 74744
1070 BS Amsterdam
T +31 (0)20 669 90 66

VESTIGING ARNHEM

Routebeschrijving
Westervoortsedijk 73
(Industriepark Kleefse Waard)
6827 AV Arnhem
Postbus 60055
6800 JB Arnhem
T +31 (0)26 355 13 55
Parkeerinstructies

E-MAIL ONS VIA

info@kplusv.nl

kvk nr. 09055476
btw nr. NL006515174b01

VESTIGING ROTTERDAM

Routebeschrijving
Stationsplein 45
(Groot Handelsgebouw)
3013 AK Rotterdam
4de verdieping
Ruimte A4.004
T +31 (0)10 254 00 17
Parkeerinstructies

VOLG ONS VIA
NEEM CONTACT MET ONS OP

Ik ga akkoord met de privacy policy.

);