Subdidies en revolverende fondsen

Overheden profiteren van nieuwe bedrijvigheid en met innovatieve toepassingen kunnen maatschappelijke problemen worden opgelost. Op elk overheidsniveau zijn dan ook wel subsidies en regelingen te vinden om ondernemers te helpen.

De rol van de overheid op de financieringsmarkt is aan het veranderen en wordt steeds ondernemender. Zo zie je steeds meer instrumenten met een revolverend karakter. Hier is het de bedoeling dat de investering ook weer terugkomt zodat er nog een keer mee geïnvesteerd kan worden. Op regionaal niveau zijn fondsen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen actief die kennis, kunde en kapitaal beschikbaar stellen om ondernemingen uit hun regio te helpen bij het behalen van succes. Op landelijk niveau is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) opgericht om deze doelstellingen te realiseren.

Regionale revolverende fondsen
In bijna elke regio van Nederland is bijna wel een fonds te vinden. Deze fondsen zijn opgericht met een duidelijke doelstelling. Zorg dus dat je altijd weet wat dit is zodat je zeker weet dat je hier op aan sluit. De instrumenten die zij voor handen hebben zijn heel breed en gaan van leningen tot en met investeringen in aandelen. Belangrijk is dat er een private co-financier moet zijn die op vergelijkbare voorwaarden in stapt. Dit is een soort toets of de investering die gedaan wordt wel marktconform is.

Revolverend fonds volgens PDENH

Bart Blokhuis, directeur van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) vertelt over de functie van revolverende fondsen. Hierbij staat hij stil bij de investering in B4 Energy.

Revolverend fonds volgens de ondernemer

Fred Berkhout, één van de ondernemers achter B4 Energy, legt uit hoe een revolverend fonds als PDENH kan helpen bij de financiering van een onderneming. Ook geeft hij aan wanneer een revolverend fonds een rol heeft bij lastige financieringscasussen.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)
De overheid stimuleert ondernemers met o.a. cofinanciering, subsidies, borgstellingen en fiscale aftrekmogelijkheden via de RVO.nl. Als je concrete plannen hebt en financiering zoekt, neem dan contact met ze op. Weet wel dat RVO als een investeerder naar je plannen zal kijken; zo wordt gelet op technologische ontwikkeling, financiering, marktperspectief en de onderneming/ondernemer. Realiseer je dat overheidsregelingen altijd aanvullend zijn aan de markt, er moet dus (zicht op) andere financiering zijn, ook wel cofinanciering genoemd. Het niet rond hebben of krijgen van deze cofinanciering is vaak de reden dat ondernemers geen aanspraak kunnen maken op deze vorm van financiering.

Tips en tricks

  • Elk fonds heeft zijn eigen doelstellingen, zorg dat je die kent.
  • Als er een co-financier nodig is, zorg dan dat je daar al zicht op hebt.
  • RVO is zeer goed benaderbaar, dus maak daar gebruik van.
VESTIGING AMSTERDAM

Routebeschrijving
Science Park 402
(Science Park UvA)
1098 XH Amsterdam
Postbus 74744
1070 BS Amsterdam
T +31 (0)20 669 90 66

VESTIGING ARNHEM

Routebeschrijving
Westervoortsedijk 73
(Industriepark Kleefse Waard)
6827 AV Arnhem
Postbus 60055
6800 JB Arnhem
T +31 (0)26 355 13 55
Parkeerinstructies

E-MAIL ONS VIA

info@kplusv.nl

kvk nr. 09055476
btw nr. NL006515174b01

VESTIGING ROTTERDAM

Routebeschrijving
Stationsplein 45
(Groot Handelsgebouw)
3013 AK Rotterdam
4de verdieping
Ruimte A4.004
T +31 (0)10 254 00 17
Parkeerinstructies

VOLG ONS VIA
NEEM CONTACT MET ONS OP

Ik ga akkoord met de privacy policy.

);